Pod pojęciem zdrowa żywność kryją się naturalne składniki, których w jedzeniu jest ich aż 97%. Mają one w swoim składzie znikomą ilość dodatków chemicznych, gdyż warto dodać, że niestety nawet te najzdrowsze produkty mają niewielką, ale mają ilość chemii. Do produkcji takiej żywności używa się naturalnych metod bez korzystania z techniki inżynierii genetycznej. Na co powinniśmy zwrócić jeszcze uwagę przy wyborze zdrowej żywności?
Zdrowa żywność korzyści, jakie nam daje
Sposób, w jaki uprawiane są dane rośliny, a także hodowane zwierzęta na znaczenie, gdyż produkty, które spożywamy mają bardzo duże znaczenie w kontekście naszego zdrowia jednak nie oznacza to, że nie możemy jeść np. proszkowanego jedzenia jednak powinniśmy to robić w małych, znikomych ilościach. Sztuczna żywność jednak spożywana w dużych ilościach może mieć wpływ na nasze zdrowie fizyczne, psychiczne, a także i odczujemy jej skutki w formie wahań emocjonalnych. Zdrowa żywność zawiera jednak mniejszą ilość substancji, które mają negatywny wpływ na nasz organizm.
Jakie są zatem zalety i wady zdrowej żywności?
– Zawartość pestycydów w zdrowej żywności jest znikoma
– Zdrowa żywność w 95% przypadków jest świeższa – nie zawiera sztucznych konserwantów, które są w stanie przedłużyć jej żywotność jednak wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie
– Warto zaznaczyć, że rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla naszego środowiska, gdyż korzystając z niego jesteśmy w stanie zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza, zaoszczędzić wodę oraz zużycie energii znacząco spadnie
– hodowane przez nas zwierzęta nie są faszerowane specyfikami, antybiotykami (hormon wzrostu). Dodatkowo nigdy nie karmi się ich produktami, które są klasyfikowane jako odpadki zwierzęce. Oznacza to w skrócie, że brat nigdy nie zjada siostry lub brata. Karmiąc w taki sposób zwiększamy ryzyko pojawienia się choroby szalonych krów.
– Mięso i mleko – pochodzą z naturalnych gospodarstw. Zawierają składniki odżywcze, których nie znajdziemy w innych butelkach. Bardzo często są one dostępne do zakupu tylko w hurtowniach mleczarskich.
– Zdrowa żywność wolna jest od GMO – GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy lub GE, czyli genetyczne modyfikacje. Pierwszy skrót związany jest z zwierzętami natomiast drugi dotyczy roślin, których DNA zostało poddane modyfikacji w sposób nie występujący w naturze. Takie zabiegi stosuje się w celu zwiększenia odporności na środki owadobójcze.
Zdrowa żywność – produkty, na które warto zwrócić uwagę
Burak
Burak to najczęściej dwuletnia roślina warzywna mająca jadalny, duży i intensywnie czerwony korzeń. Warto zaznaczyć, że warzywo to nie lubi nadmiernego zakwaszenia, dlatego gleba, na której będzie uprawiany burak musi mieć pH w przedziale od 6,7 do 7. Burak uwielbia słoneczne miejsca, lecz nie znosi miejsc, które są zatłoczone.
Burak czerwony ma następujące właściwości lecznicze:
– Wzmacnia układ krwionośny
– Pomaga w walce w wirusami
– Wykazuje działania antynowotworowe
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna, którą spotkać możemy w wielu odmianach takich jak:
Pęczak – jest to całe ziarno bez łuski
Pęczak obtaczany – jest to całe ziarno bez łuski dodatkowo obtaczane i polerowane
Kasza jęczmienna – całe ziarno pozbawione łuski, które się łamie na duże cząstki, a następnie poleruje
Kasza perłowa prażona
Kasza jęczmienna łamana – całe ziarna, które są oczyszczane i obłuszczane, a następnie łamane bez polerki

Kasza jęczmienna, a zdrowie
Kasza jęczmienna wykazuje pozytywne działania na zdrowie człowieka przez obecność w niej dużej ilości błonnika. Zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego. Błonnik nierozpuszczalny odpowiedzialny jest za usprawnianie perystaltyki jelit regulując tym samym rytm wypróżniania, procesy trawienne, które zachodzą